Program


Kulturkalender for 2019

 

JANUAR

 

FEBRUAR

 

MARS

04.03 – Årsmøte, Vatnebu kretslokale

Årsmøtesaker.  Trykk her for saksliste, Trykk her for årsberetning

Foredragsholdere Nils Ringdal/Erling Steen snakker om “To kvinner og deres menn.” En dokumentar av etterslekten til en av aktørene bak Arendalskrakket.  En historie om kjærlighet, krig og fred.

 

APRIL

 

MAI

25. 05 – Lokalhistorisk dag, Arendal. Tema: «Sjøfart –  og omlandet som la grunnlaget for Arendal bys oppkomst og storhetstid»

Arrangører er historielagene i Arendal ( hovedansvaret ligger i år hos oss)  i samarbeid med Arendal bibliotek.

 

 

JUNI

09.06   – Flosta kirke – lokalhistorisk dag 

Etter gudstjenesten samles vi i menighetssalen for lokalhistorie om tema:

Gamle  skikker og gravminner. Gravskikker, utvalgte stener og den gamle kirkegården ( Brekka), Kolerakirkegården og den nye gravlunden ( Sandaker) .

Foredragsholdere og medvandrere er: historiker Terje De Grot, og Ingebjørg Ytterdal.

 

 

JULI

Museum å besøke:

KUBEN: Tirsdag – søndag kl.13.00! (fra 25. juni – 18. august) Omvisning i utstillingen «Slavegjort»

Tirsdag – søndag kl. 12.00 (fra 1. juli – 11. august) Omvisning i husene på tunet! (Langsæ gård og husmannsplassen Hesthaghuset)

Eydehavnmuseet: Åpningstider: Museet er normalt åpent på onsdager og torsdager (kl. 10.00 -15.30). I skolens sommerferie (23. juni – 18. august) er det åpent 5 dager i uken.  Det  er onsdag – søndag kl. 12.00-16.00 (mandag og tirsdag er stengt).

Det er sikkert en del av dere som ikke kjenner til at vi har et flott museum her på Eydehavn – et museum som presenterer en spennende del av historien vår. Utviklingen av industri- og arbeidersamfunnet på Eydehavn var intet mindre enn epokegjørende  – både i lokal og nasjonal sammenheng.Eydehavn Museet er et industri- og arbeidermuseum som holder hus i en gammel og tidstypisk arbeiderbolig som ble oppført av Det Norske Nitridaksjeselskap i 1914. Museet, som den gangen rommet fire arbeiderleiligheter, inneholder nå flere utstillinger og en innredet leilighet anno 1920.

 

AUGUST

10.08 – Tur til Lyngørfjorden Kystkultursenter.

Vi møtes på det nyopprettede Lyngørfjorden Kystkultursenter på Gjeving brygge. Ildsjeler har bygd dette kultursenteret i havgapet, som nå har blitt et Velkomstsenter for Raet nasjonalpark. I dette inngår Lingaard skuteminneen omfattende sjøfartssamling som skipsmegler Egil Bjørn-Hansen bygde opp. Det var samme mann som på 1940-tallet bygget Lyngør båtbyggeri, som nå er revet og har gitt plass til kystkultursenteret.

Vi møtes kl. 12.00 til en guidet rundtur i samlingen, som historielaget betaler. Dersom det er interesse hadde det i tillegg vært hyggelig å ta en matbit sammen etterpå.

 

SEPTEMBER       

Kommunale kulturminnedager. Tema “Fremtidens kulturarv”.

Vi viser til kommunens arrangement. Informasjon følger, kanskje vi finner på noe mer.

 

OKTOBER

 

NOVEMBER

 

DESEMBER

02.12 – Julemøte.

Foredragsholder Håkon Haugland snakker om “Slavefart”.

Historikeren Haugland blir tilknyttet Kystkultursenteret på Gjeving, men er også inneværende år engasjert av Arendal kommune for å skive andre bind av Arendals historie.